Slik unngår du brann i julen

Oppdatert: 10. feb. 2021

Sist jule- og nyttårshelg ble det meldt inn 471 forsikringsskader som knytter seg til branntilløp, brann eller lynnedslag i boliger og hytter. I år kan det bli færre pizzabranner på grunn av koronasituasjonen, tror If.

Å sovne fra nattmat er en brannårsak som ofte er knyttet til festligheter i jule- og nyttårshelgen, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)

I perioden lille julaften til første nyttårsdag forrige juletid ble det meldt inn 471 forsikringsskader som knytter seg til branntilløp. brann eller lynnedslag i boliger og hytter. Det viser skadestatistikk fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.


– En enkel sjekkerunde i boligen før tannpussen reduserer risikoen for brann, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.


– Husk også på å teste og bytte batteri i røykvarslere. En brann om natten er mye vanskeligere å takle når du våkner opp i ørska enn hvis du er lys våken på dagen, sier han.


Forsikringsselskapet If har utarbeidet en liste med sju enkle ting du bør sjekke før du tar på pysjen og går til sengs i jule- og nyttårstiden.


– Du vil aldri kunne sikre deg 100 prosent mot brann. Men følger du disse rådene, er du et godt stykke på vei, sier Clementz.


1. Blås ut levende lys

Sørg for at alle de levende lysene er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom med levende lys, og sett ikke sett de nær brennbart materiale. Kanskje kan du erstatte noen av disse lysene med LED-lys, som finnes i mange fine varianter nå. Mange av dem ser ordentlig virkelighetstro ut.


2. Skru av all julebelysning – også på juletreet

Trekk ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme, eller når du legger deg for kvelden. Ikke slå av juletrebelysning med å skru på pærene, men trekk ut støpselet. Det er det sikreste. Husk at LED-pærer på julebelysningen avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre pærer.


3. Sjekk komfyren og stekeovnen

Ta runden innom kjøkkenet, og kontrollér at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av. Trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Komfyrvakt gir en ekstra sikkerhet.


4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, . Trekk også ut støpselet fra stikkontakten.


5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Du bør ikke lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis du synes det likevel er nødvendig å lade om natten, bør du lade et annet sted enn på soverommet. Lad på ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optisk røykvarsler i nærheten.


6. Sjekk peis og ovner

Pass på at du ikke bruker panelovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner.


7. Unngå å bruke vaskemaskinen når du sover

Du bør ikke bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten, dersom du kan unngå det. Et branntilløp er mye enklere å takle når du er våken enn hvis du rykkes ut av søvnen av en røykvarsler som uler.


Kilde: Forsikringsselskapet If