top of page

Husk å teste komfyrvakten!

Oppdatert: 10. feb. 2021

Onsdag 10. februar er det komfyrvaktens dag. Dagen benyttes av bransjeaktører til å oppmerksomgjøre rundt viktigheten av å ha komfyrvakt installert, men har du husket å sjekke funksjonaliteten?

Eksempel på komfyrvakt

Krav om komfyrvakt

Det har siden 2010 vært et krav om komfyrvakt i alle nye boliger. Kravet gjelder også dersom det legges opp ny kurs til komfyr i eldre boliger, normalt ved renovering av kjøkken eller oppgradering av elektrisk anlegg. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Skulle du ha en bolig eller fritidsbolig som ikke omfattes av kravene anbefales uansett komfyrvakt.


Komfyren stod for 1 653 utrykninger i 2020

De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. En komfyrvakt kutter strømmen til komfyren dersom en plate blir for varm og hindrer at farlige situasjoner oppstår, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).


Grytekluter, kjøkkenhåndklær, aviser og annet som oppbevares rundt komfyren kan fort ta fyr og føre til at flammene sprer seg raskt. Flammer som treffer en kjøkkenvifte full av fett sprer seg enda raskere.


- Hold oppsikt under matlaging og skru av, hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Ly.


Det opplyser Brannvernforeningen i forbindelse med årets dag.


Husk å teste komfyrvakten!

Ettersom at sensoren i de aller fleste komfyrvakter er trådløse og batteridrevet er det viktig at denne alltid har batteri for å opprettholde komfyrvaktens funksjonalitet.


Ved bruk av trådløs sensor skal det varsles ved dårlig batteri og strømmen kobles ut dersom batteriet er tomt. På noen komfyrvakter kan denne sikkerhetsmekanismen allikevel omgås ved strømbrudd, på den måten risikerer du å ha komfyrvakt uten batteri uten å selv vite det.


Derfor anbefaler vi at du tester sensoren med knapp, hører du ikke lyd eller det er over 5 år siden montering eller sist du byttet batteri bør du bytte batteriet for sikkerhetsskyld da majoriteten av produsentene har estimert levetid inntil 6 år!


Se også Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskaps brosjyre for generell informasjon om komfyrvakt!

DSB kort om komfyrvakt
.pdf
Download PDF • 3.41MB

bottom of page