top of page

DiBK advarer mot røykvarslere uten batteriputer!

Oppdatert: 10. feb. 2021

Direktoratet for byggkvalitet advarer mot røykvarslere uten batteriputer. Røykvarsler uten batteripute kan gi varmgang og røykutvikling dersom et 9-voltsbatteri blir satt inn feil vei. Varsleren på venstre bilde har ikke en batteripute, det øker risikoen for at man kan feilmontere batteriet og dermed har en falsk trygghet om at beboerne varsles ved branntilløp.

Røykvarsler uten og med batteripute

Oppfordres il å bytte varslere nå

Det er tillatt å selge røykvarslere som bruker 9-voltsbatteri uten batteriputer, men på bakgrunn av bekymringsmeldinger Direktoratet for byggkvalitet har fått, oppfordrer nå DSB alle å bytte ut røykvarslere som ikke har batteripute. Røykvarslere bør uansett byttes ut etter 8-10 år. Du finner datostempling bak på røykvarsleren.


Hvorfor er produktet farlig?

Røykvarsleren har ikke en såkalt batteripute. Det gjør at det er mulig å sette inn 9-voltsbatteriet feil. Dersom 9-voltsbatteriet settes i feil, tappes batteriet raskt for energi og det kan oppstå varme, røykutvikling og i verste fall brann. En røykvarsler med feilmontert 9-voltsbatteri kan i tillegg gi en falsk trygghet fordi den ikke virker som den skal.


Hva skal du gjøre?

Dersom du har en røykvarsler som bruker 9-voltsbatteri, men ikke har batteripute, anbefaler vi at du bytter den ut med en røykvarsler med batteripute. Anbefalingen gjelder ikke røykvarslere som er tilknyttet alarmselskaper. (Bildet med to røykvarslere viser på venstre side en røykvarsler uten batteripute for 9-voltsbatteri. Røykvarsleren til høyre har batteripute for 9-voltsbatteri)


Løsninger for boligblokker

Bor du i sameie eller borrettslag og har behov for oppgradering av brannvarslingsanlegget i bygget bør du ta en titt på det tråløse IQ-varslingssystemet som sikrer rimelig og knirkefri installasjon uten behov for trekking av metervis med kabel! https://www.brannsikker.com/iq-privat


Kilder: https://farligeprodukter.no/produkt/100135

https://dibk.no/om-oss/Nyhetsarkiv/650-000-roykvarslere-bor-byttes/

bottom of page